فهرست مطالب

مجله مطالعات پیش دبستانی و دبستان
پیاپی 5 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مسعود نجاری*، فرخنده مفیدی، احمد برجعلی صفحات 1-16

    پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه بین شیوه های فرزندپروری و میزان افسردگی کودکان پیش دبستان شهرستان بوکان انجام شد. جامعه مورد مطالعه پژوهش کلیه ی دانش آموزان مدارس پیش دبستانی شهرستان بوکان بودند که در یک مطالعه از نوع همبستگی 100 دانش آموز به صورت تصادفی خوشه ایبه عنوان نمونه مورد نظر انتخاب شدند. از پرسشنامه شیوه فرزندپروری دایانا بامریند (1972) و فرم والد- معلم پرسشنامه علائم مرضی کودکان CSI-4 (1994) به عنوان ابزارهای پژوهش استفاده شد. پایایی پرسشنامه ها در پژوهش حاضر از طریق روش آلفای کرونباخ به ترتیب 87% و 79% بدست آمد. روش آماری بکار گرفته شده در این پژوهش t مستقل بود که نشان دهنده رابطه معنادار بین متغیرهای مورد مطالعه بود. یافته ها نشان داد که بین شیوه های فرزندپروری (مستبد، مقتدر، سهل گیر) و میزان افسردگی کودکان پیش دبستانی تفاوت وجود دارد و از میان آنها شیوه فرزندپروری مستبد بیشترین میزان اثرگذاری بر روی افسردگی کودکان را دارا می باشد و در واقع می توان گفت بهترین پیش بینی کننده افسردگی کودکان، سبک فرزندپروری مستبدانه می باشد.

    کلیدواژگان: شیوه های فرزند پروری، افسردگی کودکان، پیش دبستان
  • حسنعلی گرمابی* صفحات 17-32

    پژوهش حاضر به تحلیل محتوای کتاب های علوم تجربی دوره ابتدایی از منظر شاخص خلاقیت گیلفوردمی پردازد که در این تحلیل، تکالیف واگرا به عنوان عامل ایجاد خلاقیت تعیین شده و به بررسی میزان آن تکالیف در کتاب های علوم تجربی دوره ابتدایی پرداخته شده است. این پژوهش یک تحلیل محتوای کمی است که جامعه آماری آن کتاب های علوم تجربی دوره ابتدایی است. از آن جا که این کتاب ها دارای 4 بخش علوم زیستی، علوم فیزیکی، علوم زمین و بهداشت بوده لذا از هر یک از بخش های هر یک از این کتاب ها یک درس به طور تصادفی (مجموعا 20درس) به عنوان نمونه آماری برگزیده شده است. تکالیف واگرا در این نمونه آماری براساس ویژگی های انعطاف پذیری، اصالت و سیال بودن کدگذاری شده اند و برای برآورد پایایی آن از روش ضریب همبستگی بین کدگذاران استفاده شده که این ضریب در هریک از کتاب های علوم پایه های اول، دوم، سوم، چهارم و پنجم به ترتیب برابر با 70/0، 87/0، 86/0، 89/0 و 94/0 برآورد گردیده است. تجزیه و تحلیل داده های آماری با استفاده از آمار توصیفی (جدول توزیع فراوانی، فراوانی درصدی و فراوانی درصدی تراکمی) انجام شده است. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که میزان تکالیف واگرا ارائه شده در هر یک از بخش های کتاب های علوم و پایه های مختلف یکسان نبوده و از نظر سازماندهی طولی نیز دارای نظم مشخصی نمی باشد و میزان این نوع تکالیف در این کتاب ها 31/30 درصد بوده و بقیه تکالیف از نوع همگرا می باشند و در مقایسه پایه ها با یکدیگر میزان تکالیف واگرای ارائه شده از بیش تر به کمتر به ترتیب مربوط به پایه های اول با 5/54، پنجم با 9/30، سوم با 7/30، دوم با 4/29 و چهارم با 5/23 درصد می باشد.

    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، علوم تجربی، خلاقیت
  • الهه معزی ، ملوک خادمی، زهرا نقش صفحات 33-45
    هدف از پژوهش حاضر مقایسه کارکرد اجرایی (توجه) و عملکرد روانی- حرکتی در کودکان مهدکودک های مبتنی بر مشارکت و مهدکودک های سنتی بود. این پژوهش از نوع علی – مقایسه ای بود. جامعه پژوهش حاضر را کلیه کودکان دختر و پسر مراکز پیش از دبستان شهر تهران در سال تحصیلی 95-94 تشکیل دادند که از بین آن ها 60 کودک (30 پسر و 30 دختر) 6 تا 7 ساله از طریق نمونه گیری هدفمند انتخاب شد. برای جمع آوری داده ها از آزمون عصب- روانشناختی کانرز برای ارزیابی توجه انتخابی و عملکرد روانی- حرکتی کودکان استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون T دو گروه مستقل و آزمون تحلیل واریانس چند متغیره استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که تفاوت معناداری بین توجه انتخابی و عملکرد روانی- حرکتی در کودکان مهدکودک های مبتنی بر مشارکت و مهدکودک های سنتی وجود دارد (05/0p<). با توجه به نتایج به دست آمده می توان نتیجه گیری کرد که وجود مشارکت می تواند توجه و عملکرد روانی- حرکتی را تحت تاثیر قرار دهد.
    کلیدواژگان: توجه، عملکرد روانی- حرکتی، مهدکودک مبتنی بر مشارکت، مهدکودک سنتی
  • خدیجه ابوالمعالی الحسینی ، الهام نقدبیشی صفحات 47-68
    هدف پژوهش حاضر، پیش بینی رضایت شغلی براساس باورهای فراشناخت و دشواری های تنظیم هیجان و روش پژوهش همبستگی بود. جامعه آماری شامل مربیان مهدکودک های شهر تهران در سال تحصیلی 1394-1393 بود. 240 نفرمربی به روش تصادفی خوشه ایانتخاب شدند و سه پرسشنامه، مقیاس دشواری در تنظیم هیجان گراتز و رومر (2004) ، باورهای فراشناخت ولز (2004) و رضایت شغلی دانت و همکاران (2004) را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از رگرسیون چندگانه تحلیل شدند. یافته ها نشان دادند که همه ابعاد رضایت شغلی تنها براساس باور منفی به کنترل پذیری خطر و افکار (یکی از مؤلفه های باورهای فراشناخت) به صورت منفی و معنادار پیش بینی می شوند. از بین مؤلفه های تنظیم هیجانی، متغیر عدم پذیرش پاسخ های هیجانی و دشواری در دست یابی به رفتارهای هدفمند، توانستند همه ی مؤلفه های رضایت شغلی را به صورت منفی پیش بینی کنند. مؤلفه ی دشواری در کنترل تکانه ی تنظیم هیجانی، قدردانی را به صورت منفی پیش بینی می کند. فقدان آگاهی هیجانی بعد مسئولیت و رشد و بعد پیشرفت رضایت شغلی را به صورت منفی پیش بینی می کند. براساس یافته های این پژوهش توصیه می شود که روان شناسان و مشاوران برای ارتقاء سطح رضایت شغلی مربیان مهد کودک به اصلاح راهبردهای تنظیم هیجانات و باورهای فراشناخت در آنان بپردازند.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، باورهای فراشناخت، دشواری در تنظیم هیجان، مربی
  • محمدحسین خانی*، بتول طامه صفحات 69-83

    هدف این پژوهش، بررسی سبک های معنوی کودکان در شناخت خداوند می باشد. مرور پیشینه پژوهشی نشان داد که تاکنون در این رابطه، پژوهشی در ایران صورت نگرفته است. برای رسیدن به این هدف، از پژوهش کیفی با رویکرد تلفیقی استفاده شد. جامعه هدف این پژوهش کلیه دانش‏آموزان دختر مقطع ابتدایی پایه سوم تا ششم تهران بودند و تعداد نمونه 20 نفر از این جامعه بود که از طریق نمونه‏گیری از نوع هدفمند انتخاب شدند. روش های جمع آوری اطلاعات کیفی، شامل مصاحبه با کودک، مصاحبه با والدینش و نقاشی می‏شد. برای تحلیل داده‏ها از روش تحلیل محتوایی استفاده شد و نتایج نشان داد که در کودکان چهار سبک برای شناخت خداوند وجود دارد که عبارتند از روش کلمه محور، روش عمل محور، روش احساس محور و روش نماد محور. در مجموع می توان گفت که کودکان دارای سبک های ترجیحی متفاوتی در شناخت خداوند هستند که با این وجود، در بین تنوع‏های گسترده ی آن‏ها می‏توان چهار روش اصلی را شناسایی کرد.

    کلیدواژگان: سبک معنوی، شناخت خداوند، کودکان
  • احمد احمدی*، احمد به پژوه، محسن شکوهی یکتا صفحات 85-102

    مهارت های پایه ریاضی در دوران پیش از دبستان، نقش تعیین کننده ای در پیشرفت ریاضی سال های بعد دارد. با وجود این، پژوهش های اندکی پیرامون تاثیر آموزش مهارت های پایه ریاضی، به ویژه برای کودکان در معرض آسیب از نظر مشکلات ریاضی انجام شده است. از این رو، پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی برنامه آموزش مهارت های پایه ریاضی بر افزایش پیشرفت ریاضی کودکان در معرض آسیب از نظر بروز مشکلات ریاضی به اجرا درآمد. این پژوهش به لحاظ هدف از نوع کاربردی و از نوع طرح های پیش آزمون، پس آزمون با گروه گواه است. جامعه آماری این پژوهش متشکل از تمامی کودکان با عملکرد پایین در مهارت های حافظه فعال و پیش ریاضی شهر تهران بود که در سال تحصیلی 95-1394 در مراکز پیش دبستانی و مهدهای کودک شهر تهران ثبت نام کرده بودند. برای نمونه گیری از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچند مرحله ای استفاده شد. پنجاه و هفت کودک در این پژوهش شرکت کردند که به طور تصادفی در گروه آزمایشی و گواه گمارده شدند. گروه آزمایشی در یک دوره 24 جلسه ای آموزش مهارت های پایه ریاضی شرکت کردند. برای گردآوری داده ها از مقیاس سنجش مهارت های پایه ریاضی کهن صدق (1376) و هوش آزمای تهران استنفورد بینه (1391) استفاده شد. داده های به دست آمده با استفاده از روش آزمون t مستقل، برای مقایسه دو گروه آزمایشی و گواه از نظر ویژگی های جمعیت شناختی پیش از اجرای برنامه مداخله و همچنین تحلیل کوواریانس جهت بررسی تاثیر برنامه مداخله ای مورد تحلیل قرار گرفت. یافته های به دست آمده حاکی از تاثیر معنا داری آموزش مهارت های پایه ریاضی بر پیشرفت ریاضی کودکان در معرض آسیب از نظر بروز مشکلات ریاضی است. از این رو، می توان نتیجه گرفت که ارائه آموزش مهارت های پایه ریاضی روشی موثر جهت پیشگیری از مشکلات ریاضی و افزایش پیشرفت ریاضی کودکان در معرض آسیب است.

    کلیدواژگان: آموزش مهارت های پیش ریاضی، کودکان با عملکرد پایین در حافظه فعال، پیشرفت ریاضی
|
  • Masoud Najari*, ahmad Borjali Pages 1-16

    The purpose of this study was to determine the relationship between parenting style and depression in preschool children in Bokan. The statistical population of this study was all students of preschool schools in Bokan. In a correlational study, 100 students were randomly selected as cluster samples. A questionnaire for parenting method was used by Diana Baerind (1972), and the parent-teacher questionnaire for the Children's Symptoms Symptom (CSI-4, 1994) was used as a research tool. The reliability of the questionnaires in this study was 87% and 79%, respectively, through Cronbach's alpha method. The statistical method used in this study was independent t-test, which indicated a significant relationship between the studied variables. The findings showed that there is a difference between parenting style (dictatorship, authoritarian, permissive), and depression in preschool children, among them the authoritarian manner of childbearing has the most impact on children's depression, and in fact it can be said that the best predictor of children's depression is the authoritarian style of parenting.

    Keywords: Parenting style, Child depression, Preschool
  • Hassanali Garmabi, Allameh Tabatabee Pages 17-32

    The present study analyzes the content of the elementary school empirical science books from the perspective of Guildford’s creativity indicators. This analysis has determined divergent tasks as factor of creativity, and these tasks have been surveyed in elementary schools empirical science books. This research is a quantitative content analysis, and its population is elementary schools empirical science books. Since these books have 4 sections of biological sciences, physical sciences, earth sciences, and health; therefore, the sample has been chosen from each section. So one lesson has been selected randomly from each section, and attained a total of 20 lessons. In this sample, divergent tasks have been coded based on the characteristics of fluency, flexibility and originality. To estimate the reliability used from correlation coefficient of between coders. This coefficient in the empirical science books of the first, second, third, fourth and fifth grades equaled with 0.7, 0.87, 0.86, 0.89 and 0.94. The data analysis has carried out by descriptive statistic. The results shown measure of divergent tasks not equal in the 4 sections of empirical science books and different grades too. The measure of divergent tasks not regular from view of vertical organization. The measure of divergent tasks is 30.31 percent in empirical science books of elementary course, and other tasks are convergent tasks. In comparison with grades, the measure of divergent tasks from more to less consists of the first grade: 54.5, the fifth grade:30.9, the third grade:30.7, the second grade: 29.4, and the fourth grade:23.5 .

    Keywords: Content analysis, Creativity, Empirical science books
  • Elahe Moezi , Muluk Khademi, zahra naghsh Pages 33-45
    The aim of this study was to compare executive function (attention) and psychomotor performance in preschoolers based on participation and traditional kindergarten. The method of study was a causal – comparative design. The study population included all male and female children of pre-school centers in Tehran in the academic year 1394-95 that among them 60 children (30 boys and 30 girls) from 6 to 7-year-olds were selected through purposive sampling. To collect the data used from the nerve-psychological Connors test used to assess attention and psychomotor performance. To analyze the data T-test and multiple analysis of variance was used. The results showed a significant difference between selective attention and psychomotor performance in children of preschool based on participation and traditional (p< 0/05). According to the results, it can be concluded that the existence of and participation can affect selective attention the psychomotor performance.
    Keywords: Executive function (attention), Psychomotor, Preschoolers based on participation, Traditional kidergarten
  • Khadijeh Abolmaali Alhosseini , Elham Naghd bishi Pages 47-68
    The purpose of the present study was to predict job satisfaction based on metacognitive beliefs and difficulties in emotion regulation in kindergarten mentors. The method of this study was descriptive-correlational. The statistical population included the mentors of kindergartens in Tehran in 1394. Two hundred and forty participants completed 3 Questionnaires: Gratz and Roemer's Difficulties in Emotion Regulation Scale (2004), Wells' Metacognitive Beliefs Inventory (2004), and Dunntt's Job Satisfaction Questionnaire (2005). Data were analyzed by multiple regression test. The research findings showed that all components of job satisfaction predicted based only on the negative beliefs about the controllability of thoughts and corresponding danger (one of the components metacognitive beliefs). Among the components of emotional regulation, non-acceptance of emotional responses and difficulties engaging in goal-directed could predict all components of job satisfaction negatively. The component of impulse control difficulties could negatively predict appreciation. The component of lack of emotional awareness predicted the component of responsibility and development, negatively. Based on the findings of this research is recommended that psychologists and consultants for improving the job satisfaction of kindergarten mentors modify their emotion regulation strategies and metacognitive beliefs.
    Keywords: Job satisfaction, Metacognitive beliefs, Difficulties in emotion regulation, Kindergarten mentors
  • mohammad hossein khani, Batul Tamme Pages 69-83

    The purpose of this study is to examine children's spiritual styles for knowing God. In reviewing the literature, no studies were found examining the children's spiritual styles for knowing God in Iran. For this purpose, we use qualitative research techniques through mosaic approach. The population of this study is all of 3 to 6th grade elementary students of Tehran which is the capital of Iran. We use purposeful sampling method to select 20 students for our sample. Methods of collecting qualitative data were interviewing with the child, interviewing with her parents and child's drawings. In order to analyze the data, we use the content analysis method. The results showed that there are four ways for knowing God, which are action-centered approach, emotion-centered approach, word-centered approach and symbol-centered approach. In sum, we can say that there are different preferred styles for children in knowing God. Within this diversity, however, four vital spiritual avenues were demonstrated.

    Keywords: Knowing God, children, Qualitative research
  • ahmad ahmadi*, Ahmad Behpazhoh, Mohsen Shokohi ykta Pages 85-102

    Early pre-math skills in kindergarten have proven to affect mathematical achievement in school years, but there is limited research about the efficacy of pre-math training particularly for at-risk children for mathematical difficulties. The current study utilized an applied design with pre- and post-tests in the experimental and control groups. Therefore, the purpose of the present study was to investigate the effectiveness of basic math skills training on enhancing math achievement of preschool children with low working memory and pre-math skills. In a randomized cluster sampling method, data were collected for 57 preschool children with low working memory and pre-math skills who registered in the academic year 2015-16 in daycare and preschool centers in Tehran, Iran. The participants randomly were assigned into two groups. The experimental group participated in the pre-math training program in 24 sessions, 30 to 45 minutes each. Kohansedgh Basic Mathematical Skills for Children (1998) and Stanford-Binet Intelligence Test (2012) were used to evaluate mathematical skills and intelligence quotient. Independent t test was used to examine differences among demographic characteristics of the subjects in the both experimental and control groups. Also analysis of covariance was conducted to examine the effectiveness of the intervention. The findings revealed that pre-math skills training increased math achievement of preschool children at risk for mathematical difficulties. Therefore, it can be concluded that basic math training is an effective methods to prevent math problems or improve math achievement of children at risk for mathematical problems

    Keywords: Pre-math skills training, Preschool children with low performance in working memory, Math achievement